Mozgás, Valencia!

 

valencia_park.JPG(Kép: Wikimedia)
Idén rögtön a suli végeztével nyaralni mentünk Valenciába, a közel másfél milliós spanyol városba. 
A tengerparti heverészésen és a gyümölcsök, valamint a paella kóstolgatásán túl arra is volt időm, hogy megnézzem:hogy sportolnak az ittlakók a városban, hogy iktatják be a mindennapjaikba a mozgást.
Utoljára 9 éve jártunk erre és azóta itt is profi közbringa - és bicikliút rendszer épült ki- használják is a helyiek rendesen. 
Aztán ott a tengerpart, ahol kiválóan lehet futni, úszni, strandröplabdázni, heverészni (s mint utolsó este, Szent Iván éjjelén  kiderült, tüzet rakni is) kinek-kinek vérmérséklete szerint. A tengerpart igazi közösségi tér: ingyenes, demokratikus és nem utolsósorban:akadálymentes. Van ugyanis mozgássérültek számára kijelölt, akadálymentesített rész, ahol többek között rámpák, illetve üléssel ellátott zuhanyzók is megtalálhatók.
img_20180618_092933.jpg
Tengerparti zuhany, ülőkével (saját kép)
A kedvencem a kiszáradt folyómeder helyén létrehozott Turia park, ahol a szupermodern épületek mellett kilométer hosszan terül el az ápolt és locsolt közpark, kerékpár-és futópályákkal körülvéve, számos játszótérrel és szabadtéri edzőrésszel. A gyerekek és gyereklelkű felnőttek kedvence a Gulliver park, ami egy óriást mintázó csúszda - saját tapasztalatból mondhatom, hogy biztonságos, alkalmas arra, hogy különböző életkorú gyerekek (és felnőttek) együtt és egyszerre játsszanak.  (Nem utolsósorban van wc-je és teljesen ingyenes). Ez a rész körbekerített és este bezárják, de ami igazán bejött az az egész parkra jellemző, hogy nem különülnek el a különböző használati funkciók. Magyarul, ha gyerekkel és kutyával megyek le a parkba, azzal a feltett szándékkal, hogy mindenkit jól lemozgatok és az ebnek is meglesz az egészségügyi sétája, akkor nem kell 4 különböző helyre le-és bemennem, hanem van arra mód, hogy a gyerek biciklizzen és beszaladjon a játszótérre, én fussak, a kutya meg velünk jöjjön. Ez az, amit nem látok például a felújított Városligetnél. 
Szóval, Valenciát bátran ajánlom mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik - egyedül, párban, vagy nem utolsósorban az egész családdal!

Hirdetés

Leírás

Sifter Vera vagyok, tizenöt éve dolgozom irodában és eközben aktívan mozgok, táncolok. Hiszem, hogy az ülőmunka és a tudatos testmozgás nem zárja ki egymást - sőt! Célom, hogy megosszam azokat a tapasztalataimat, melyek az aktivitásban segítenek- irodában és mozgásban egyaránt. mndigmozgasban@gmail.com Jelenlegi tanáraim: Grégory Chevalier - Kontakt improvizáció óra, Body Mind Centering szemlélettel Hrotkó Heléna Test-Tudat-Tánc

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása