Nyár, szabadság, rendszeres mozgás

jogging_couple_legs.jpg

(kép: Wikimedia)

A korábbi években - a mellett, hogy nagyon vártam és élveztem a  kötetlenebb nyári tempót- gondot okozott, hogy miként illesszem be a rendszeres mozgást a mindennapjaimba. Szeptembertől júniusig ez jól működött, mivel a körölöttünk lévő intézmények (óvoda/iskola, munkahelyek) kialakítottak egy szigorú, de jól követhető menetrendet, amibe, ha egyszer beillesztettem a mozgásra szánt időt, akkor az ott is maradt, nem volt más dolgom, mint felemelni a fenekemet és elindulni a megfelelő táncórára, vagy felülni reggel a biciklire a tömegközlekedés helyett. 

Nyáron azonban minden lazább, ami ami azzal jár, hogy teendők ugyanúgy vannak, de nincs egy olyan menetrend, ahová stabilan be lehetne szúrni a mozgásra szánt időt. Idén először érzem azt, hogy rá tudok hangolódni erre a kötetlenebb ritmusra, és meg tudom találni a módját annak, hogy új dolgokat próbáljak ki, fejlődjek, és karban tartsam magam. ( a "beach body "elérése pedig sohasem szerepelt a céljaim között)

Lássuk, mit tettem eddig idén nyáron:

1. Nyári intenzív kurzusok, nyitott órák 

A szülői lét-munka-tanulás kombó év közben nem kedvez annyak, hogy új technikákat próbáljak ki, elmélyedjek egy-egy témában. Ami belefér, jöhet, ami nem, kimarad. De idén nyáron - hála a nagyszülői gyermekfelügyeletnek úgy néz ki minden hónapban sikerül a munka mellett-egy-egy többnapos kurzusra eljutnom. Napi másfél óra egy héten át  már nagyon jó betekintést ad egy-egy mozgásformába.  De ugyanennyire hasznosak az alkalmankénti  nyitott órák, melyek sokszor a szabadban zajlanak - mind-mind lehetőség valami új tanulására, megtapasztalására

Ahová legközelebb megyek:  https://www.facebook.com/events/2240455302637398/

2. Lecseréltem a futócipőm

Életem első futócipőjét hat éve vettem és nem volt egy drága példány, mondván, hogy először megnézem, futok-e rendszeresen, vagy ez is egy újabb fellángolás.  Nos, a cipő idén már megérett a cserére, az új példányt pedig lelkesen koptatom idehaza, vagy a Balaton környéki bicikliúton, ha épp úgy jön ki a lépés. 

3. Együtt mozgok a gyerekkel

Itt számtalan variáció létezik, a közös biciklizéstől odáig, hogy gyerek rollerrel/kerékpárral, a szülő futócipővel teljesíti a megadott távot. A tapasztalatom az, hogy ne ilyenkor javítsuk meg a saját egyéni csúcsunkat, finomítsuk a technikánkat - simán előfordulhat az, hogy a szokásos "adag" feléig sem jutunk el, mint ahogy az is előfordulhat, hogy a gyerekünk lelkesedésből olyan távolságokat gyűr le, amit korábban nem is gondoltunk. Bármelyik változat jön be, addig is együtt mozgunk és a végeredmény jó eséllyel egy elégedetten lefárasztott gyerek-(nagy)szülő páros lesz. 

4. Szabadtéri szórakozóhelyek rendszeres látogatása

Nem viccelek: a Római-partnál működő Fellini, a szemközti oldalon elterülő Kabin, vagy a Rákóczi híd túloldalán található Valyo kikötő fél-egy órányi biciklizéssel könnyen megközelíthető, gyakran további sportolási lehetőségeket is  nyújtanak  és ha csupán a folyadékpótlásra koncentrálok (sportfröccs!) akkor azzal a jóleső érzéssel hajthatom álomra a fejem, hogy ismét teljesítettem a napi mozgás adagomat. 

5. Jóleső semmittevés

Néha nem is olyan egyszerű lelassulni, megérezni, hogy mire van igazán szüksége a testnek és a léleknek. Lehet, hogy a délutányi szunyókálás, vagy a reggeli teázás  egy héten át többet ér, mint ha csak azért is elmennénk minden nap kocogni hajnalban, mielőtt a család felkel. Megérezni és azt tenni, ami igazán jól esik - kell ennél több,különösen nyáron?

Hirdetés

Leírás

Sifter Vera vagyok, tizenöt éve dolgozom irodában és eközben aktívan mozgok, táncolok. Hiszem, hogy az ülőmunka és a tudatos testmozgás nem zárja ki egymást - sőt! Célom, hogy megosszam azokat a tapasztalataimat, melyek az aktivitásban segítenek- irodában és mozgásban egyaránt. mndigmozgasban@gmail.com Jelenlegi tanáraim: Grégory Chevalier - Kontakt improvizáció óra, Body Mind Centering szemlélettel Hrotkó Heléna Test-Tudat-Tánc

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása